Gazet van Antwerpen in de Mommy&Me lessen

Gazet van Antwerpen in de Mommy&Me lessen

Gazet Van Antwerpen op bezoek bij Ballet Workout!

“Heerlijk om samen met mijn dochter ballet te dansen” – door Katrijn Serneels

Antwerpen –

Op je 36ste je eerste balletles volgen, samen met je dochter? “Waarom niet, ik leerde ook dansen met mijn moeder”, zegt Tatevik Mkrtoumian, oprichtster van Ballet Workout. In vier dagen tijd waren alle plekken uitverkocht voor haar eerste Mommy&Me.

Ballerina Tatevik Mkrtoumian kon al dansen voor ze kon lezen. “Mijn moeder en vader waren allebei professionele dansers en als kind leerde ik dansen van mijn moeder, ik moet niet ouder dan vijf of zes jaar geweest zijn. Ik heb daar altijd mooie herinneringen aan overgehouden. Waarom eens geen ballet geven voor moeders én dochters samen? Met dat idee liep ik al een tijdje rond.”

“Heerlijk om samen met mijn dochter ballet te dansen”

Het voorbije weekend was het zover, de eerste Mommy&Me balletwork-out kon beginnen. Alsof ze het zo hebben afgesproken, verschijnen de mama’s op het appel in zwarte sportoutfits, terwijl de dochters in roze tutu’s zijn uitgedost. “Dat vroeg Elyse me ook meteen toen ik zei dat we samen ballet gingen dansen: of ze dan geen roze tutu en schoentjes mocht dragen. Maar die had ik niet meteen in huis, dus is het een rood rokje geworden”, vertelt mama Kathleen (33). “Omdat bij ballet een speciaal kapsel hoort, heb ik zowel mijn als haar haren in een dotje gedaan.”

Op yogamatjes

Kathleen is geen ex-ballerina. “Nee, ik heb nog nooit ballet gedaan. Maar Elyse is nu zes en ik wilde even kijken of dit een goede hobby voor haar zou kunnen zijn. Als je je kind inschrijft aan de academie, of het nu voor dans, tekenen of schilderen is, dan hang je daar een jaar aan vast. Terwijl je niet eens weet of ze het leuk gaan vinden. Daarom leek me dit wel een mooi idee, om samen ballet te dansen. Zo weet ik meteen of het iets voor haar is.”

Een pianomelodie uit The Sound of Music doet alle hoofden naar Tatevik draaien. Zij doet met haar knalrode ballerinaschoenen de passen voor en geeft het ritme aan. Kousenvoeten trappelen op de houten vloer, benen zwaaien sierlijk de lucht in. Op yogamatjes worden de benen verder opgewarmd: fietsen in de lucht, je benen kruisen als een schaar… De moeders doen Tatevik na, de dochters hun moeders, want ze zijn niet altijd groot genoeg om over de hoofden heen Tatevik goed te kunnen zien. “Vanaf zes jaar kunnen de meisjes hier meedansen met hun mama, ik was ook zo oud toen ik begon”, vertelt de lerares.

“Heerlijk om samen met mijn dochter ballet te dansen”

Geluk uitstralen

Mocht er geen klassieke muziek opstaan, dan zou je nog altijd kunnen denken dat je in een soort aerobicsklas bent beland. Tot de eerste noten van De Notenkraker van Tsjaikovski weerklinken. “Beeld je in dat je voor een zaal vol mensen staat, die naar jullie komen kijken”, zegt Tatevik. “En dat jullie allemaal bloemen zijn. Jullie blaadjes gaan open en toe… Links rechts zij achter twee, links achter twee en scherp draaien en op!”

“Heerlijk om samen met mijn dochter ballet te dansen”

Mama Kathleen raakt even de tel kwijt nu de passencombinaties echt ingewikkeld worden, maar de kleine Elyse blijft lachend verder dansen en geeft niet om een faux pas meer of minder. “Het belangrijkste dat je als ballerina moet doen, is het geluk dat je voelt uitstralen, zodat de mensen die naar je kijken, hetzelfde voelen”, zegt Tatevik. Wat dat betreft, slaagt Elyse met vlag en wimpel.

Dan zwelt de muziek van De Stervende Zwaan aan. Tussen de dansende mama’s springt het sierlijke silhouet van Elisabetta eruit. “Ik heb ballet gedaan vanaf mijn vierde, ik vond het heerlijk”, zegt Elisabetta Marcucci (41). “Ik had niet gedacht dat ik na mijn meisjesjaren opnieuw zou beginnen dansen. Maar hier kan dat gelukkig wel. En het is ook bijzonder dat ik dit met mijn dochter Caterina, die ook ballet volgt, kan delen. Wij komen zeker nog eens terug.”

“Liever hiphop”

Annemie (36) doet meestal pilates. “Of ik ga een stukje lopen. Maar eigenlijk heb ik altijd al ballet willen doen. Alleen mocht ik dat niet van mijn moeder, die had liever dat we gingen zwemmen of basketten: ‘echte sporten’…”

Toen Annemie de aankondiging van Mommy&Me zag, heeft ze geen seconde getwijfeld. “Mijn dochter Ana Lucia volgt al langer dans. Spijtig dat ik tot mijn 36ste heb moeten wachten op mijn eerste balletles. Had dit eerder bestaan, dan had ik het eerder komen volgen.”

Dochter Ana Lucia (10) is niet zo’n grote fan van de klassieke balletmuziek. “Ik vind funky muziek leuker. Of hiphop.”

“Heerlijk om samen met mijn dochter ballet te dansen”

De kennismaking met klassieke muziek vindt Tatevik net een meerwaarde van ballet tegenover basket of fitness. “Het is een vorm van cultuur, niet gewoon lichaamsbeweging. En er is het artistieke aspect, je vertolkt een rol, laat je lichaam een verhaal vertellen. Samen dansen creëert ook een band, die het vertrouwen tussen moeder en dochter nog kan versterken.”

Terwijl de moeders en dochters zich omkleden, trippelt Elyse nog uitgelaten over de dansvloer. “Ze heeft de smaak te pakken”, zegt Kathleen. “Mijn ding is het toch wat minder, ik voel het nu al, ik ga morgen helemaal stijf zijn… En die passen gingen zo snel. Elyse zal nog wel willen terugkomen, met een roze rokje volgende keer. Maar als ik dan ook weer mee moet dansen…?”

www.balletworkout.be

Foto’s: Kioni Papadopoulos

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.